10 yılı aşkın süredir Aksu’da faaliyet sürdüren AKGİAD’da; geçmiş dönemde başkanlık yapan Hakan Özen, Mustafa Altıntaş, Duran Celbiş ve Fatih Ekinci’nin ardından, seçime gidildi ve yeni başkan Ali Yavuz oldu.

Seçime gidildi gidilmesine fakat bizlere yine aynı zamanları hatırlattı. Hep tek aday. Ne tesadüftür ki; derneklerde, siyasi partilerde ve odalarda hep tek kişi yönetime talip olur. Ne diyelim, bu işlerin de düzeni bu hale gelmiş…

Bilen bilir; derneklerde meşhurdur yemekler, davetler... Derneğin kapısını çalmayan, sekreterin telefonuna bakmayanlar o gün geldiğinde koşa koşa gelir, ‘Davete icabet etmek lazım’ hesabı. Yenilir, içilir. Her üye kendini tanıtır. Her iş adamı kimin ne iş yaptığını bilir. Çalışmak isteyen birbiriyle çalışır. Tabi bu davetlere, basın mensupları da davet edilir.

Çiçeği burnunda başkan Ali Yavuz da genel kurul öncesi dernek üyelerini ve biz basın mensuplarını bir araya toplamıştı. Her şey anlattığım gibi ilerlerken, yeni üye olan bir iş adamı, “Burada hepimiz iş adamıyız. Hepimiz derneğe 20 bin TL bağış yapsak, bir çok iş yaparız" dedi. AKGİAD’a henüz üye olan birinin böyle bir öneri sunması bana ilk kez “Helal olsun, doğru söylüyor” dedirtti. Tabi bu öneriye kim katılır bilemem; ama madem ‘iş adamları’ adı altında bir dernek var ve bu dernekte onlarca üye var; herkes elini taşın altına koymalı...

Bu sadece dernekler için geçerli değil aynı zamanda siyasi partiler içinde geçerli...

Neden AKGİAD’ dan bahsediyorum?

Çünkü bölgede tek ve en fazla üyesi olan İş Adamları Derneği...

Dernek, “kişilerin, para kazanma amacı dışında olmak üzere, belirli bir ereği gerçekleştirmek için kurdukları yasal örgüt" demektir.

Amacı ise; Türkiye'yi mahalli ve evrensel değerleri koruyan, bölgesinde etkin, dünyada saygın, müreffeh bir ülke haline getirmek, Türkiye'nin ve dünyanın sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik alanlarda kalkınmasını sağlamaktır.

Araştırıyorum, bakıyorum; AKGİAD ilk hevesle kurulduğu dönemlerde birtakım işlere imza atmış. Bu dönemde, şu andaki üyelerin birçoğu henüz dernek üyesi değilmiş.

Şimdilerde ise, üyeliğini ‘Aidat veremiyorum’ diye sildiren üyeler yönetim kurulu listesinde. Aksu halkının aklında bir sürü soru;

AKGİAD’da

-          Siyasi birlik mi var?

-          Üye olanlar neden son yıllarda şirketini daha da büyüttü?

-          Neden herhangi bir faaliyet düzenlenmiyor?

-          Bu derneğin amacı ne?

Bu sorular benim değil sorularım değil. Gezip gördüğüm Aksu halkının ve esnafının, kulağımla işittiğim soruları.

Kurulduğu günden bugüne sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda neler yapıldığına dair net bir bilgimiz yok. Hem Aksu esnafı hem de Aksu halkı, sadece seçimden seçime duyduğumuz AKGİAD’ı artık tanımak ve neler yaptığını, bölgeye olan katkılarını öğrenmek istiyor.

Demem o ki; yeni başkan olan Ali Yavuz’a ‘Hayırlı olsun’ diyerek önümüzdeki genel kurula “Şurayı ziyaret ettik, çayını içtik” diye bir faaliyet raporu duymak yerine; “Şu kadar çocuğu okuttuk, Aksu’da gençlere sağladığımız imkanlar, hayata geçirdiğimiz projeler, düzenlenen etkinlikler” başlığı altında bir faaliyet raporu duymak istiyoruz.

Eee ülkenin durumu belli, ekonomik kriz var. Ne yapılsın,  nasıl yapılsın, önümüzü göremiyoruz, büyük firmalar bile sıkıntı içinde diyeceksiniz.

Evet, ülke zor günlerden geçiyor. Hepimiz yapılan zamların, alım gücünün, girdi fiyatlarının farkındayız. Fakat nasıl ki dolara, altına herkes alıştı bu zamlara da alışacağız.

İstihdam sağlamak, proje üretmek, kamuya faydalı faaliyetler düzenlemek isteyen insanlar birlik olup birçok işe imza atabilirler.

Değilse neden var zaten bu dernekler ?